Počasí

Dopřejte svému pejskovi pohodlí. Pelíšky na gugugaga.cz

Hrdinové vesmíru

K cestování do vesmíru bylo vynaloženo mnoho úsilí. Mravenčí práce, která krůček po krůčku všechny dovedla k cíli. Bez ztrát na životech se to neobešlo a nebyly to pouze lidské oběti. Přesné informace o tom kolik psů bylo vysláno do vesmíru se liší. Sovětský svaz na oběžnou dráhu poslal asi padesát psů ve snaze předběhnout USA, které se chystaly poslat do vesmíru opici. Zahynulo kolem deseti psů.

O jejich osudu vypovídají deníky Olega Gazenka, který zodpovídal za vysílání zvířat do vesmíru. Našla je Lada Lekajová v archivu institutu pro lékařské a biologické otázky Ruské akademie věd. Deník obsahuje spoustu jmen, představujících konkrétní psy z historie letů. Malyška (Maličká), Lisička (Lištička), Kusačka (Kousavá), Černuška (Čerňoučká), Zvezdočka (Hvězdička), Modnica (Elegánka), nebo Otvažnaja (Odvážná). To jsou některá ze jmen šestikilových psů, kteří byli odebráni z ulice Moskvy pro jejich odolnost a ovladatelnost.

Cigan a Dezik, jako první odstartovali v červnu 1951 do vesmíru v družici Sputnik 2, letěli do výšky 100km a vrátili se na Zemi na padáku. Cigan byl krátce po té vyřazen z výcviku. Dezik zemřel o týden později při dalším letu do atmosféry. Letěl s fenkou Lisou. Neotevřel se jim padák. Průkopníkem byla Lajka, která nahradila Albínu. Albína už za sebou měla dva starty ale v té době měla štěňata. Lajka odstartovala 3. Listopadu 1957. Zemřela několik hodin po startu na přehřátí.

Jeden z vybraných psůi byl i Smelyj (Statečný), který úspěšně utekl a byl nahrazen. Belka a Strelka startovali 19.srpna 1960 na Sputnik 5 a první se vrátili na Zemi živí v kosmické lodi. Cestoval s nimi šedý králík, čtyřicet myší, mouchy a rostliny. Vesmírnými rekordmany se stali Veterok a Ugolyok (Vítr a Žhavý), kteří v lodi Kosmos 110 strávili 22 dní (22.února - 16. března 1966). Až v roce 1973 byl tento rekord překonán lidmi.

Všichni psi si prošli tvrdým nedobrovolným výcvikem, který se dá nazvat týráním. Každý pokrok má svou cenu a 12. dubna 1961 Jurij Gagarin obkroužil Zemi za 1 hodinu a 48 minut. Mezinárodní den letectví a kosmonautiky se slaví tento den od roku 1962. Lajka má svůj pomník v Moskvě. Možná by si i ostatní psi zasloužili svůj pomník, abychom si pamatovali díky komu se zjistilo, že se dá ve vesmíru přežít. A možná bychom si na ně mohli právě dnes, 12. dubna, vzpomenout.

Psi ve vesmíru