Počasí

Dopřejte svému pejskovi pohodlí. Pelíšky na gugugaga.cz

Cestování letadlem

Nejproblémovější forma cestování pro psa.

Cesta letadlem je nejproblémovější forma cestování pro psa. Je dobré si tuto možnost rozmyslet, pokud jde jen o krátkodobou dovolenou. Netýká se to malých plemen, která si můžete vzít do kabiny, pokud přepravka splňuje podmínky letecké společnosti se kterou chcete letět. Přepravka musí mít správnou velikost, být z plastu nebo z tkaniny s vyztuženými švy. Za psa v kabině se platí jako za zavazadlo nad váhu.

Větší pes zažívá obrovský stres v neklimatizovaném podpalubí plném neznámého hluku mezi zavazadly. Přepravka musí mít velikost takovou, aby se v ní pes mohl postavit a otočit. Zrovna tak musí obsahovat pítko. V některých zemích vyžadují, aby měl pes v přepravce ještě náhubek. Je třeba si zjistit jaká jiná další opatření vyžaduje společnost, se kterou letíte, nebo země do které cestujete. Letenka pro psa v podpalubí může být dražší než letenka pro majitele na palubě.

Mezi další komplikace patří možnost odmítnutí přepravy psa v zavazadlovém prostoru leteckou společností a to zejména v letních obdobích. Zvláště u malých leteckých společností. Proto se dopředu informujte o možnosti cestování se psem. Nahlaste ho před koupí letenky a nechte si raději pro jistotu nechat potvrdit, že jste tak učinili.

Další informace naleznete zde: http://www.csa.cz/cs/portal/passengers/special_assistance/traveling_animals.htm .

V dnešní době je již nutné mít psa očipovaného a různé země vyžadují různá očkování. V některých je třeba, aby si pes prošel karanténou. Informujte se u svého veterináře. Také bych se sním poradila, jestli by nebylo vhodné podat psovi uklidňujíci léky.